Keskustelua itsemyötätunnosta

Keväällä keskustelin hammaslääkäri, terapeutti Kati Sarvelan kanssa siitä, miten itsemyötätunnon kehittäminen voisi lisätä kykyämme selviytyä elämän haastavista tilanteista, sekä auttaa näkemään kokemamme kärsimys ikään kuin uusien silmälasien läpi.

Voit katsoa videon alta. Kati tarjoaa meille luovaan kirjoittamiseen pohjautuvan mallin, prosessin, joka tukee meitä avaamaan myötätuntoa sekä itseämme, että muita kohtaan. Se on kopioitu tähän sinulle kokeiltavaksi.

 

NELJÄN T:N MYÖTÄTUNTOMALLI LUOVAAN KIRJOITTAMISEEN (sovellus Tara Brachin RAIN-mallista)

Luovasti kirjoittaen on mahdollista paitsi lisätä itsemyötätuntoa myös kehittää kaksoistietoisuutta. Kaksoistietoisuudella tarkoitetaan sitä, että minuus kykenee ottamaan oman sisäisen maailmansa ja sen aistimukset havainnoin kohteeksi ja se pystyy oman sisätodellisuuden symboliseen ilmaisuun ja sisäisen kokemuksen integrointiin eli erilaisten kehollisten tuntemusten ja tunnetilojen yhdistämiseen. Voit kirjoittamalla lisätä itsetuntemustasi ja rakentaa näistä “minätiloista”, turvallisen ja vakaan “yhteisön”, jossa mikään tila ei ole vihollisesi.

Mielikuvitus on silta kehon ja mielen välillä. Kirjoittaminen on hyvä aloittaa ryhmässä tai vaikkapa terapiassa, mikä tuo kirjoittamiseen turvallisuuden kokemusta. Jos kirjoittaa yksin, tärkeää on vakaa tuttu ympäristö ja oman kehon vireystilan säätelytaidot sekä mahdollisuus kokemusten jakamiseen.

T= Tunnista tunne, nimeä se (esim. Kalma Kalleksi, Huolestunut Hilma, mielikuvituksen käyttäminen ja leikillisyys tuo tarvittavaa turva etäisyyttä kipeisiin kokemuksiin)

T= Tarjoa tilaa, mielikuvituksen tarjoama tila on loppumaton

T = Tutki tilaa kirjoittaen; lähde kirjoittamaan sen kanssa dialogia, suhtaudu siihen uuteen ystävääsi, johon haluat tutustua

T = Tarjoa tunnetilalle ymmärrystä, lempeyttä ja hoivaa

 


Katin tiedot: Kati Sarvela, hammaslääkäri, terapeutti

Sivut: www.iloajatoivoa.fi ja Facebook: Traumainformoitu sote ja ope

Twitter: @TraumainformedFinland


Kuva: Depositphotos

MUISTATHAN myös Katin ja minun yhteisen traumainformoidun kivunhoidon koulutuksen 13.6.2020! Se on nyt muutettu Zoom-koulutukseksi ja hinta laskenut: 98 € / 50 € (opiskelijat, työttömät, lomautetut). Lue lisää TÄSTÄ LINKISTÄ!

Vastaa